Καθημερινές δραστηριότητες

Παρέχουμε εξωσχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας.

Μαθήματα μουσικής - Μαθήματα Orff / Dalcroz μουσικοκινητικής παιδείας:

Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε μαθήματα πλήκτρων (αρμόνιο). Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα μουσικής, σε μονομελή τμήματα, με παρουσία πτυχιούχου δασκάλας μουσικής, τα παιδιά έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με τη μουσική και μαθαίνουν όχι μόνο να παίζουν πλήκτρα ή πιάνο, αλλά παράλληλα εισάγονται και στη θεωρία της μουσικής.

Mini-Sports:

Η άθληση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Βοηθάει σημαντικά στην υγεία αλλά και την ψυχολογία του παιδιού. Το σχολείο μας σε συνεργασία με την εταιρεία Mini Tennis, προσφέρει προαιρετικά το μάθημα του Mini-Sports σε κατάληλα διαμορφωμένους χώρους, έξω στον κήπο. Εκεί τα παιδιά “ξεδίνουν”, παίζοντας και μαθαίνοντας βασικές τεχνικές σε διάφορα αθλήματα όπως το τέννις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και διάφορες τεχνικές γυμναστικής.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά παίρνουν μέρος σε αθλητικές επιδείξεις, για να παρουσιάσουν αυτά που έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μαθήματα κολύμβησης:

Τα μαθήματα κολύμβησης, τα οποία ξεκινούν από 1η Ιουλίου, λαμβάνουν χώρα σε πισίνα,που απέχει μόλις 10 λεπτά από τις σχολικές μας εγκαταστάσεις. Τα παιδιά μαθαίνουν από έμπειρους δασκάλους πώς να κολυμπούν. Αρχικά η δασκάλα είναι μαζί με τα παιδιά μέσα στην πισίνα και σταδιακά, ανάλογα και με την πρόοδο των παιδιών, η δασκάλα συνεχίζει το μάθημα ενώ στέκεται έξω, στην άκρη της πισίνας.

Μαθήματα κηπουρικής:

Σημαντικό και απαραίτητο για την σωματική και πνευματική τους υγεία: η επαφή με τη φύση. Ευτυχώς υπάρχει μια φανταστική δραστηριότητα που καλύπτει και την ανάγκη των παιδιών να συνδυάζουν την εμπειρία του παιχνιδιού με την ενασχόληση και την κατανόηση της φύσης και των αναρίθμητων στοιχείων της. Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι άλλη από την κηπουρική, «αγαπημένο» παιχνίδι μικρών και μεγάλων.

Μαθήματα μαγειρικής:

Το σχολείο μας εμπλουτίσει τα σεμινάρια του προσθέτοντας το μάθημα μαγειρικής στο πρόγραμμά του.

Κάθε 15 μέρες, λοιπόν, οι μικροί μας φίλοι βάζουν τις ποδιές τους απλώνουν τα κουζινικά τους και δημιουργούν λιχουδιές με τα υλικά μαγειρικής.

Κουλουράκια, πιτάκια, σοκολατάκια και άλλες νοστιμιές είναι μέσα στη λιστα των ‘’δύσκολων’’ συνταγών που έχουν να ετοιμάσουν.

Γονείς στρώστε τραπέζι και ετοιμαστείτε να γευθείτε μια σπάνια γαστρονομική πανδαισία γεύσεων , που θα σας προσφέρουν οι μικροί μας σεφ.

Θεατρικό παιχνίδι:

Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους στο θεατρικό παιχνίδι:

 Έρχονται σε «γνωριμία» με το κόσμο και τα προβλήματα που τους περιβάλλουν μαθαίνοντας να βρίσκουν μόνα τους λύση σε ότι τους απασχολεί.

 Αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες, όπως κοινωνικότητα, σεβασμό, δημιουργικότητα, αίσθημα ευθύνης, συνεργασία, πρωτοβουλία.

 Καταφέρνουν να επικοινωνούν, να μοιράζονται, να καταλαβαίνουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

 Αναπτύσσουν σταδιακά τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης (λεκτικής και μη λεκτικής) και του αυτοέλεγχου των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.

 Διασκεδάζουν ενώ παράλληλα ενισχύεται η αισθητική καλλιέργεια, η γλωσσική ανάπτυξη, η ψυχική εκτόνωση, η καταπολέμηση της δειλίας και κατά επέκταση τονώνεται η αυτοπεποίθηση τους.

Μουσικό σεμινάριο:

Τα τελευταία χρόνια εκτός από το μάθημα της μουσικής τα παιδιά παρακολουθούν και ένα μουσικό σεμινάριο, διάρκειας 40 λεπτών κάθε 15 μέρες.

Μέσα από τα διαφορετικά μουσικά είδη τα παιδιά έρχονται σε επαφή με παραδοσιακά μουσικά ακούσματα τόσο της Ελλάδας όσο και του υπολοίπου κόσμου, γνωρίζουν τα μουσικά όργανα και τον ήχο που παράγουν.

Μαθαίνουν για την ηλεκτρονική μουσική και για τις διάφορες ‘’πηγές’’ μουσικής (π.χ. οικιακά σκεύη, ζωάκια, υλικά της καθημερινότητας μας3 κτλ)

Η κλασσική μουσική εναλλάσσεται με την rock. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την ηλεκτρονική μουσική και πόσο εύκολο είναι να την δημιουργήσεις με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μαθαίνουν για την παραδοσιακή μουσική τόσο της Ελλάδας όσο και των διαφόρων χωρών του κόσμου. Άριες, όπερες, καντάδες πλημμυρίζουν την αίθουσα μουσικής.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν σπάνια μουσικά όργανα, είδη μουσικής, πολλές φορές πρωτάκουστα σε αυτά, εκφράζουν συναισθήματα και ιδέες.

Όλα αυτά τα αποτυπώνουν σε χαρτί είτε μέσα από μια ζωγραφιά, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά ζωγραφικής, είτε με κάποια χειροτεχνία.

Stem:

Μια ουσιαστική επαφή με τον κόσμο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Το STEM είναι μια καινοτόμα πρακτική στην εκπαίδευση  όπου τα πεδία των φυσικών επιστημών της τεχνολογίας,  της μηχανικής και των μαθηματικών δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα  όπως  παραδοσιακά συμβαίνει, αλλά με έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο  τρόπο. 

Η διαθεματικότητα του STEM  βοηθάει στην πραγματική και ολοκληρωμένη κατανόηση των αντικειμένων του κάθε πεδίου όπου οι αρχές τις επιστήμης  χρησιμοποιούνται για την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος  όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Tα παιδιά μέσα από δομημένες δραστηριότητες χρησιμοποιούν το engineering process, κάνουν πειράματα, μαθαίνουν να χειρίζονται εργαλεία, κατασκευάζουν αντικείμενα, δοκιμάζουν λύσεις, μαθαίνοντας παράλληλα για βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών μέσα από έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Ρομποτική:

Η Ρομποτική αποτελεί πλέον μια γνωστή και αγαπητή από τα παιδιά STEM δραστηριότητα. Επειδή παρέχει ένα πολύ ευρύ φάσμα εφαρμογών για παιδιά αποτελεί και αυτόνομη δραστηριότητα, αν και τυπικά είναι μια ολοκληρωμένη έκφανη του STEM.

Το πρόγραμμά μας δεν ακολουθεί απλώς τις έτοιμες δραστηριότητες που περιέχονται στα πακέτα της LEGO. Οι δραστηριότητές μας είναι με τέτοιο τρόπο οργανωμένες, ώστε να υπάρχει μια αποδεδειγμένα εξελικτική ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων.  Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά της Α’ Δημοτικού, ξεκινούν τα μαθήματα χωρίς ακόμη να ξέρουν να διαβάζουν. Ακολουθούμε ένα πλάνο στόχων οργανωμένο με “αλυσιδωτή” λογική.

Στο πρόγραμμα Ρομποτικής μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

Βασικοί νόμοι Μηχανικής

Αυτόματες και μη αυτόματες κατασκευές

Προγραμματιστική λογική

Σχεδιασμός και κατασκευή ρομπότ

Έννοιες Φυσικής: τριβή, δυνάμεις, ταχύτητα

Αξιοποίηση της φαντασίας των παιδιών και δημιουργία σεναρίων.

Καινοτόμο πρόγραμμα "Out of Eden (Πανεπιστήμιο του Harvard)":

Ελπίζουμε ότι μέσα από τα “ταξίδια” μας, τα παιδιά μας θα αναπτύξουν:

  • Στρατηγικές για την επιβράδυνση των ρυθμών τους, παρατήρηση του κόσμου τους

και την προσεκτική ακρόαση άλλων ανθρώπων.

  • Μια περιέργεια να μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπους και για μέρη που δεν γνωρίζουν.
  • Νέες γνώσεις για τις ζωές τους, τις κοινότητες και την κουλτούρα τους
  • Στρατηγικές για την τοποθετήσουν τη ζωή τους μέσα σε ευρύτερο γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο

Την ικανότητα να κάνουν συνδέσεις με άλλους τόπους και χρόνους.

Μια σειρά από δεξιότητες επικοινωνίας, όπως αφήγηση ιστοριών και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους από ποικίλα υπόβαθρα.

 

Early Footsteps

Top